Испанци и германци вече обучават операторите на рентгените да разпознават опасните

...
Испанци и германци вече обучават операторите на рентгените да разпознават опасните
Коментари Харесай

Гаф на летище София! Пропуснаха “тайни агенти” от ЕК с части от бомба в багажа им

Испанци и германци към този момент образоват операторите на рентгените да разпознават рисковите елементи.
Аеропортът има 3 седмици период да отстрани пропуските, следва втора неочаквана инспекция.
Испанци и германци към този момент образоват операторите на рентгените да разпознават рисковите елементи
Испанци и германци поредно три седмици учат екипите на рентгените на летище София да виждат рискови и неразрешени предмети в куфарите на пасажерите. Обучението се постанова след фалове, позволени при загадка инспекция на Европейската комисия на  рентгените за ръчни багажи. Тогава един след различен с елементи в багажа, от които може да се сглоби взривно устройство, са минали гладко проверяващите от Европейска комисия
Това се е случило в средата на октомври, а инспектори от Гражданската въздухоплавателна организация (ГВА) са били наблюдаващи. По този мотив се появиха спекулации, че ще бъде лишен лицензът на летището.

От “СОФ Кънект ” - сдружението, което е концесионер на аеропорта, отхвърлиха формален коментар, защото инспекцията на Европейска комисия е двустепенна и след първичните пропуски ще има повторна ненадейна ревизия с секрети пасажери.
Неофициално източници от аеропорта споделят, че това е било пропуск на екип за  проверки на ръчни багажи, който не е бил добре подготвен. Проверката не била обикновена, с цел да се каже, че те просто не са видели рисковите предмети, защото те били разглобени и не са разпознати.
Друга причина за гафа специалисти изясняват с текучеството в последно време на летището.
Източници, близки до министерството на превоза, прецизираха, че летището има концесионер и пропуските са на “СОФ  Кънект ”. Министър Христо Алексиев е написал остро писмо до концесионера, в което припомня, че сигурността е минимално условие в контракта.  Напомня се още, че за оператор на софийското летище е посочено летището в Мюнхен, а до този миг то не е поело аеропорта.
Предполага се, че сред фонда “Меридиам ” и мюнхенския аеропорт има разлики. Министърът е подчертал още, че до момента в който летището било държавно, не е имало проблеми със сигурността.
Същите източници разясняват, че няма образование на екипите, както и че обучителният център не работел, имало и демотивация на хората.
На 17 октомври  Алексиев се срещна с президента и изпълнителен шеф на летище Мюнхен Йост Ламерс, както и с изпълнителния шеф на летище София Хесус Кабайеро. Запознати със срещата споделят, че тя е била планувана месец по-рано и няма общо с инспекцията на Европейска комисия. Министърът обаче е изразил незадоволство от равнището на обслужване, което се предлага на пасажерите и самолетните компании на летище София.
В формалното известие се споделя, че летище Мюнхен ще има дейна роля и ангажираност с плана за развиване на летище София.
В него се прецизира още, че “СОФ Кънект ” е спечелил концесията с най-хубава техническа част на офертата си. Това допуска, че би трябвало да бъдат положени повече старания и съответни дейности, които да бъдат забележими за потребителите на летищните услуги. “За последните 2 години не се виждат огромни промени в това отношение
Очаквам летище Мюнхен като участник в плана да даде своите познания, опит и най-хубави практики за трансформацията на летище София по този начин, както е обществено оповестено ”, настоял е Алексиев.
Тогава бе обявено още, че е стихотворец ангажимент до две седмици летище Мюнхен да активизира свои експертни екипи, които да се включат интензивно в възстановяване на ръководството и предлаганите услуги на летище София. Те през миналата седмица към този момент са обучавали хората на рентгените.
Преди тях са били испанци, евентуално от летището в Севиля, където е работил сегашният началник на аеропорта. Следващата седмица още веднъж учащи ще са испанците.
Кога отново ще се явят  проверяващите от Европейска комисия, не се знае, чака се да е в границите на месец-два. Според осведомени инспекцията тече от септември. Документите на Европейска комисия с пропуските са с гриф “строго конфиденциално ”. Самият факт, че изтича информация, е още един сигнал, разясняват от министерството.
Ако при повторна инспекция още веднъж има издънки на екипите, то в окончателния отчет на Европейска комисия може да има предизвестия към летищата в Европа, че на софийското летище има пропуски със сигурността
Крайна мярка е да се третират самолетите, идващи от София, като от трета страна. Неофициално от летището разясняват, че до такава мярка надали ще се стигне.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР